Jaarverslag 2021

Jaarverslag 2021


Bestuur

Ook het jaar 2021 stond voor een groot deel in het teken van de mondiale coronapandemie. Na een aanvankelijke kentering gedurende de zomermaanden kwam er in het najaar helaas weer een besmettingsgolf. Hierdoor kwamen bestuur en adviseurs maar driemaal fysiek bijeen en werden de overige vijf vergaderingen via Zoom/Teams gehouden. Met wethouders en ambtenaren van de gemeente is om die reden alleen per email contact geweest.

Atze Sytsma vond het niet langer verantwoord om na 1 januari aan te blijven als voorzitter, terwijl hij al lang geleden had aangegeven te willen stoppen na het verstrijken van zijn tweede termijn. Lex van Hengstum was bereid voorlopig het interim voorzitterschap te vervullen en Bas Nieuwenhuijsen nam het secretariaat over van Cees van Zijtveld, die al geruime tijd de maximale bestuurstermijn was gepasseerd. Helaas noopte zijn gezondheid Bas om al na een paar maanden het "even" rustig aan te doen en aan het eind van het jaar zag hij zich genoodzaakt om die reden zijn bestuursfuncie te beëindigen. De secretariële taken werden overgenomen door Ronald Blein. Statutair is vastgesteld dat het bestuur uit minimaal vijf en maximaal zeven leden bestaat. Om aan het minimumaantal van vijf bestuursleden te voldoen bleef Cees van Zijtveld voorlopig aan als lid van het bestuur.

Dit houdt in dat in het bestuur van onze stichting een aantal functies vacant is en hrt bestuur is blij met aanmeldingen van en suggesties voor kandidaat bestuursleden.

Aan het eind van 2021 was de samenstelling van het bestuur:

Lex van Hengstum – (interim) voorzitter

Ronald Blein – secretaris

Floris van der Pol – penningmeester

Eric van Dijl – lid

Adviseurs: Ronald Brons, René Meijer, Paul van Vliet

Projecten

• Atelier klooster Stad Gods.

Na de verbouwing en herinrichting van het voormalige Klooster De Stad Gods op landgoed Monnikenberg zal het over 46 appartementen beschikken voor ouderen met dementie. Naast het voormalige klooster van de zusters Augustinessen staat het ateliertje van zuster Marie José van der Lee dat buiten de monumentenstatus van het klooster valt. Het Cuypers genootschap vroeg voor het atelier alsnog deze status aan en dichtte Pas Op een taak toe bij de exploitatie. Een notitie van ons over de gebruiksmogelijkheden van het atelier hebben we aan de gemeente toegezonden.

Tot onze verbijstering werd de aanvraag van het Cuypers genootschap afgewezen. Wel hebben zij bezwaar gemaakt tegen deze afwijzing en een WOB-verzoek ingediend naar de rol van wethouder Heller. Heller is namelijk ook bestuurslid van het Gooisch Natuur Reservaat, de eigenaar van het landgoed en voorstander van sloop van het atelier. Wordt vervolgd.

Regentesselaan 12



Pas Op heeft een duidelijk standpunt ingenomen over de restauratie van dit voormalige theehuis. Dat het verkocht zou zijn aan iemand die er wil gaan wonen zonder het historiserende bouwplan uit te voeren juichen we alleen maar toe en we beschouwen onze bemoeienissen als geeindigd.

• Molenaarshuisje, 's-Gravelandseweg 70-72


De huidige bewoners van ’s-Gravelandseweg 70-72 hebben bij de verkoop van de opstallen bedongen dat zij er tot hun dood mogen blijven wonen. Over die voorlopig nog verre toekomst vindt er wel al overleg plaats tussen vertegenwoordigers van Pas Op en van de eigenaar Krooymans Beheer.


• Plein Andriessen

Plein Andriessen is de projectnaam die Pas Op gaf aan het pleintje tussen Huygensstraat, Simon Stevinstraat en Snelliuslaan. Pas Op stimuleert een gezamenlijke aanpak bij het renoveren van de gevels van deze door de Hilversumse architect Nicolaas Andriessen ontworpen woonblokken. Om de noodzakelijke dak vernieuwing gezamenlijk en in stijl te realiseren heeft Pas Op in 2021 een bescheiden subsidie beschikbaar gesteld. Van de regeling werd goed (meer dan begroot) gebruik gemaakt. Inmiddels is bereikt dat de vernieuwde kappen van twee belangrijke blokken er goed uitzien. Daarnaast hebben de ontvangers van de subsidie een intentieverklaring ondertekend waarin zij aangeven zich in te spannen voor het behoud van de architectonische uitstraling van het plein.

• Voormalig ABN-Amro-kantoor Oude Torenstraat 1-3


De aanvraag voor de omgevingsvergunning werd door de gemeente afgekeurd. Het wachten is dus op de nieuwe plannen

Website


De website moest worden vernieuwd omdat het Content Management System niet langer voldeed. In juni ging de hernieuwde website online.

HPO als vraagbaak


Onze stichting heeft in de loop van haar meer dan veertig jarig bestaan veel kennis opgebouwd op het gebied van (beschermde) historische en/of monumentale gebouwen, groenvoorzieningen, (beschermde) dorps- en/of stadsgezichten. Ook als we iets niet weten, dan weten we wel waar die kennis te vinden is. Een aantal hulpvragen die we in 2021 ontvingen hebben ons doen besluiten onze expertise breder ten dienste te stellen van de Hilversummers die in de steeds maar toenemende brij van regels de weg zijn kwijt geraakt. Dit past bij onze naam en doelstelling. Wij willen dat burgers en overheden goed passen op het historische erfgoed van Hilversum.

Iedereen kan bij ons terecht met vragen over (monumentale) gebouwen, groenvoorzieningen, etc. Het maakt daarbij niet uit of men zelf iets wil veranderen aan een bestaande situatie, of dat een ander dat wil doen of al heeft gedaan. We zijn in beginsel een onpartijdige vraagbaak, waar mensen terecht kunnen voor feitelijke informatie. We zijn geen arbiter in conflicterende situaties Ook zijn onze antwoorden geen adviezen, maar een informatiebron in de trant van: u zou dit kunnen doen en u zou dat kunnen doen en de instantie waar u moet zijn is ….

Voor de vraagbaak is een aparte pagina op deze website aanwezig

Vraagbaak

Stadsherstel

Een vertegenwoordiging van Pas Op heeft overleg gehad met Onno Meerstadt, directeur van Stadsherstel Amsterdam, over de eerder besproken samenwerking. Het blijkt dat de organisatie veel last heeft gehad van de coronacrisis. Doordat men veel winkels, cultuur- en horecapanden bezit heeft men aanmerkelijke huurvermindering moeten toestaan. Men is zeker in Hilversumse panden geïnteresseerd, echter geen grote objecten en ook een gezamenlijk beheer van panden is niet langer aan de orde.

Onno Meerstadt maakte wel duidelijk dat hij voor HPO een rol ziet als tipgever, als aanjager van de publieke opinie en als fondsenwerver (met hulp van hun professionele fondsenwervingsafdeling).

Aan ons dus nu het oordeel of we deze bescheidener rol accepteren.     

Vertegenwoordigingen

Eric van Dijl heeft zitting in de werkgroep die bezig is een onderkomen te zoeken voor een in te richten erfgoedhuis. Er is door de werkgroep een programma van eisen opgesteld. Er zal een Stichting Erfgoedhuis Hilversum worden opgericht door HHK Albertus Perk en Pas Op. Zij zullen ieder de helft van de oprichtingskosten betalen of voorschieten.

Cees van Zijtveld zit namens Pas Op! in de klankbordgroep van de Open Monumenten Dag en maakte daarvoor ook dit jaar weer een filmpje. Het thema voor 2021 was “Mi casa es su casa”, wat vertaald was als ‘Mijn monument is jouw monument”.

Pas Op! kalender

Het thema van de jaarlijkse Pas Op! kalender was voor 2022 “waterpartijen”. Een aansprekend thema getuige het feit dat er van de verkoopadressen diverse nabestellingen kwamen, totdat Corona ook dit jaar weer roet in het eten gooide en de ‘niet essentiële winkels’ hun deuren moesten sluiten.

 

Fotoprijsvraag

Van de jaarlijkse fotopuzzel in de Gooi en Eembode is het door ziekte van Cees van Zijtveld in 2021 niet meer gekomen. Getracht zal worden dit op een later tijdstip alsnog te publiceren

Financiën

Het jaar 2021 is, financieel gezien, een normaal jaar geweest. Gedurende een groot deel van het jaar waren fysieke vergaderingen niet mogelijk, waardoor de bestuurskosten iets lager uitvielen dan begroot.  De drukkosten van de kalenders waren hoger dan begroot.

Aan de inkomstenkant is te vermelden dat de begrote bedragen voor donaties en verkoop van kalenders ongeveer zijn gerealiseerd, maar dat er geen inkomsten uit andere publicaties zijn verkregen.

De uitbetaling van het in 2020 ontvangen bedrag voor het in stijl vervangen van de lantarenpalen rond het Rosarium aan de gemeente is een belangijke oorzaak van de vermindering van de balans, zowel aan activa- als aan de passivazijde.

Het positieve jaarresultaat van 979,99 is toegevoegd aan de reserve.

Volledig financieel jaarverslag
Share by: